Červená řepa

Beta vulgaris
  • Kořenová zelenina známá jako červená řepa nabízí spoustu esenciálních živin – je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminu B9, manganu, draslíku, železa a vitaminu C. Její konzumace je spojována s četnými zdravotními benefity, včetně zlepšení krevního oběhu, snížení krevního tlaku, detoxikace organismu a zvýšení fyzické výkonnosti. Mezi její přednosti patří i pestrá škála různých užití v kuchyni – můžete ji jíst syrovou, nakládat nebo péct.
  • Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem často vaří či se podává studená po uvaření jako salát s octem či olejem. Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené či vařené.
  • Jedná se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep.
Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.